zijn dag niet hebben


zijn dag niet hebben 1.0

niet tot zijn gewone prestaties in staat zijn doordat men op de betreffende dag lichamelijk of geestelijk niet in de vereiste conditie of toestand is

Algemene voorbeelden


Ze werden dan ook uitgeschakeld door het verrassende Roemenië. Dat beschikte altijd al over technisch begaafde voetballers, maar eindelijk lijken ze ook mentaal en collectief sterk. Maar wanneer Hagi zijn dag niet heeft, en dat komt regelmatig voor, dan stort met de leider het hele elftal in.

NRC,

De tweede helft hadden we eigenlijk ook vaker moeten scoren. Maar we mogen al lang blij zijn dat Robert Groninger zijn dag niet had. Hij speelde wel goed maar maakt normaal de kansen ook af.

Meppeler Courant,

In de iets hogere (maar geen hoge) passages wou zijn stem helemaal niet klinken. Ofwel had de bekende Nederlandse tenor zijn dag niet, ofwel zit Camerata Trajectina met een generatieprobleem.

De Standaard,

Balkenende had zijn dag niet bij de openbare beschouwingen. Zeker iedereen heeft het weleens, feestje dag ervoor, huwelijk staat op knappen, je zoon is gezakt voor zijn zwemexamen of je vriendinnetje heeft vijf minuten voor het debat gebeld dat ze zo van je houdt, maar waarom ze je nooit ziet. Enfin, redenen genoeg om je dag niet te hebben.

http://www.hendrik-jandewit.nl/2009/09/je-dag-niet-hebben-kent-u-die-uitdrukking/,

zijn dag niet hebben 2.0

een slecht humeur hebben; slechtgehumeurd zijn

Algemene voorbeelden


De eerstvolgende keer in Ootmarsum sprak ik hem aan over de vele varianten op zijn thema. Maar hij had zijn dag niet en had al wat biertjes op, hij mompelde wat en maakte een armgebaar van 'laat maar gaan', waaruit ik concludeerde dat ik het er maar niet meer over moest hebben.

http://renevanmaarsseveen.nl/3839/ton-schulten,

Een goede sfeer is een voorwaarde om in teamverband goed te kunnen werken. Er is natuurlijk wel eens iemand die zijn dag niet heeft. Dat net de verkering uit is, bijvoorbeeld. Die proberen we dan eerst op te vrolijken. Lukt dat niet, dan komt die op een andere plaats te werken. Maar meestal valt het wel mee.

Meppeler Courant,